2024. június 13. csütörtök - Antal, Anett

Hasznos

Energetikai Tanúsítvány

2012. január 1-jétől már nemcsak az újépítésű ingatlanokhoz, hanem minden értékesítésre kerülő és tartósan bérbe adott épületre is kötelező az energetikai tanúsítás. 
A vásárlók, bérlők az ingatlanenergetikai besorolást egyre gyakrabban fontos szempontként vehetik figyelembe a döntésüknél. A várható energiaköltség fontos szempont, melyet a vevők, bérlők eddig közműszámlák alapján igyekeztek kideríteni. Ez a módszer nem feltétlenül hiteles, hiszen nem ugyanolyan mindenkinek a komfortérzete. Az energetikai tanúsítvány egy egységes rendszer, ezért összehasonlításra is kiválóan alkalmas. Aki hirdetésében feltünteti az energetikai besorolást, hamarabb találhat vevőre, bérlőre!


Mikor kötelező elkészíttetni?

2012. január 1. után a lakóingatlanok eladása, vagy bérbeadása esetén kötelező a tanúsítványt elkészíttetni. Önálló épületnél (pl. családi ház) a bérleti szerződéshez csatolni is kell az energetikai tanúsítványt.  A tanúsítás költségei minden esetben az eladót vagy a bérbeadót terhelik 

Ki készíti el a tanúsítványt és hogyan?

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek. Új ingatlan esetén, ha az épület a terveknek megfelelően készült el, akkor a kivitelezési dokumentáció alapján egyszerűsített eljárásban készülhet, ellenkező esetben számításokat kell végeznie a szakembernek. Használt lakás esetén, ha már rendelkezésre áll hasonló paraméterű ingatlan (pl. típuslakások, házak) tanúsítványa, akkor szintén egyszerűsített eljárással készülhet az okirat. Ha nem, akkor a szakember helyszíni szemle és számítások során állapítja meg a megfelelő kategóriát.

Mikor érdemes beszerezni?

A tanúsítvány 10 évig érvényes, így ha Ön úgy dönt, hogy segítségünkkel értékesíti az ingatlanát, ajánlott már a megbízási szerződés létrejöttekor ezt is elindítania. Bár a tanúsítás folyamata aránylag gyors eljárás, nem érdemes megvárni, amíg vevőt talál, hiszen éppen elég tennivaló lesz a szerződéskötés kapcsán.

RENDELJE MEG NÁLUNK! Írjon email-t!

Az Európai Unió minden tagállamára kötelező érvényű az Energiaminősítési címke meghatározása bizonyos tranzakciók esetén. 
A tanúsítványból azt tudhatjuk meg, hogy várhatóan mekkora az ingatlan éves energiafogyasztása. Ez alapján kerül besorolásra A+-tól I-ig terjedő skálán, ahol az I a rosszabb, az A+ felé haladva fokozottabban energiatakarékos minősítést jelent.


 RENDELJE MEG NÁLUNK!  Írjon emailt!

********************************************************************************************************

Néhány alapvető tudnivaló, ha ingatlant ad-vesz, vagy bérbead:  http://www.femina.hu/otthon/lakas_ado_illetek

A bérbeadás alapvető szabályai:  http://www.femina.hu/otthon/lakaskiadas_szabalyai

Ingatlan bérbeadásánk szabályai részletesen:  http://nav.gov.hu/data/cms278814/10._IF_Ingatlan_berbeadas_2013.pdf

Az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó 
jövedelmek 2014. évre vonatkozó adókötelezettségének alapvető szabályai
:  ​http://nav.gov.hu//data/cms319872/9._sz._fuzet_Ingatlanertekesitesbol_szamazo_jovedelmek.pdf


...................................................................
 
VÁLTOZOTT A LAKCÍMBEJELENTÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLY

Változott a lakcímbejelentésre vonatkozó jogszabály. Az új előírások szerint lakásvásárláskor már a szerződésben kiköthetik a felek, hogy a régi háztulajdonosnak igazolnia kell, hányan vannak az adott címre bejelentve. ... >>>

http://joportal.hu/fontos-jogszabaly-valtozott-figyeljenek-a-lakastulajdonosok/?fb_action_ids=10203440042938412&fb_action_types=og.likes&fb_ref=above-post


ELADÓKNAK, BÉRBEADÓKNAK néhány megfontolandó gondolat

https://drive.google.com/file/d/0By8w8v7YS6VNNnMwejNpaER5MFE/view?usp=sharing